Produkce českých mlékáren loni vzrostla o 3 pct

18.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 18. února (ČTK) - Mlékárny v Česku loni od zemědělců nakoupily a zpracovaly 2,38 miliardy litrů mléka, což bylo více než o tři procenta větší množství než v roce 2011. Mlékaři farmářům za litr mléka platili 7,67 koruny. Průměrná cena mléka meziročně klesla o sedm procent. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM).

K vyšší produkci mléka zemědělce podle předsedy svazu Jiřího Kopáčka motivovaly dobré výkupní ceny komodity v roce 2011. Předloni se průměrná cena mléka zvýšila meziročně více než o desetinu na 8,26 koruny za litr, což bylo nejvíce za několik předchozích let. "Příznivá cena pro zemědělce má vždy určité zpoždění," uvedl Kopáček. "Oni (farmáři) po celý loňský rok vyráběli více," podotkl s tím, že nárůst výroby s klesající výkupní cenou v průběhu loňského roku postupně zastavoval.

Přes celkový nárůst nakoupené suroviny a zlepšení některých kategorií mlékárenské výroby výsledky podle Kopáčka dokládají přetrvávající recesi českého mlékárenství.

Největší část výroby tuzemských mlékáren představuje tradičně konzumní mléko. Jeho produkce loni klesla o více než čtyři procenta na 600 milionů litrů. Ve srovnání s evropským průměrem v pití a kuchyňském používání mléka Češi dlouhodobě zaostávají.

Produkce jogurtů loni stagnovala. Po výraznějším poklesu u této kategorie v předchozích letech tak nastalo zejména v závěru roku určité zlepšení. "Jogurty už spíše mírně rostou," řekl ČTK Kopáček. O desetinu méně než předloni vyrobily mlékárny ostatních zakysaných výrobků, mezi něž patří kefíry, acidofilní mléka či koktejly.

Poprvé od roku 2005 loni v Česku mírně vzrostla produkce přírodních sýrů, která se meziročně zvýšila o 1,6 procenta, a tavených sýrů, která stoupla o 6,5 procenta. Růst mlékaři přičítají také trendu zvyšujícího se zájmu části spotřebitelů o tuzemské výrobky. Produkce tvarohů stagnovala.

O šest procent meziročně méně vyrobili mlékaři pomazánkového másla, jeho produkce dosáhla necelých 7000 tun. Jedním z důvodů poklesu může podle Kopáčka být i poškození image výrobku v důsledku rozhodnutí Evropského soudního dvora, který nakázal českým výrobcům tradiční produkt přejmenovat. Do Česka se také začalo vozit pomazánkové máslo ze Slovenska.

Výroba másla vzrostla o šest procent na 24.500 tun, o tři procenta více vyrobili mlékaři také sušeného mléka. V případě vyššího nákupu mléka zpracovávají výrobci přebytky především do těchto výrobků určených hlavně na vývoz. Evropští výrobci však podle Kopáčka nejsou na světovém trhu v posledních letech s výjimkou sušeného odstředěného mléka cenově konkurenceschopní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK