Podle Bendla by kvóty měly ve stanoveném čase úplně zmizet. "Měli by všichni vědět, kdy kvóty skončí, a měli bychom jít k tomu, že kvóty skončí v nějakém čase," uvedl. Upozornil na to, že otáčet v zemědělství kormidlem ze dne na den o 180 stupňů je nebezpečné. Zemědělci podle něj musejí plánovat a nemohou žít v jednoletých cyklech.
Zemědělský výbor Evropského parlamentu podpořil na svém lednovém zasedání prodloužení cukerných kvót do roku 2019/2020. Tím se postavil proti původnímu návrhu Evropské komise z podzimu 2011. Komise tehdy navrhla zrušení kvót již od roku 2015/2016.
Názor na tuto problematiku dělí tuzemský zemědělsko-potravinářský sektor. Zatímco pěstitelé cukrové řepy a cukrovarníci jsou pro pozdější termín, uživatelé cukru z řad potravinářských společností chtějí zrušit kvóty co nejdříve. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva mají zemědělští ministři o kvótách jednat ještě v prvním pololetí.
Evropští cukrovarníci se po zrušení kvót bojí záplavy levného cukru z rozvojových zemí, především Jižní Ameriky, která by pro ně mohla být likvidační. Obhájci tohoto kroku naopak upozorňují na nedostatek cukru na evropském trhu a a od jeho brzkého otevření si slibují pokles vysokých cen pro ně důležité suroviny. Někteří zpracovatelé cukru podle Bendla tvrdí, že kvóty jim neumožňují v Evropě svobodně podnikat. "Například upozorňují na to, že když si budou chtít v Evropě postavit cukrovar, tak nemohou," upozornil.
Ministr připomněl, že při vstupu ČR do EU domácí cukrovarnictví dostalo velké rány a muselo být zavřeno několik cukrovarů. V posledních 15 letech se ale podle něj hodně věcí změnilo. Zatímco dříve byla podle něj běžnou záležitostí výnosnost zhruba 35 tun cukrové řepy na hektar, nyní je to až 82 tun. "Dřív jsme se jezdili dívat na to, jak se dělá cukr, do Německa a do Rakouska, dnes jsme schopni to dělat na srovnatelné úrovni," podotkl.
Bendl věří, že ČR bude po zrušení kvót konkurenceschopná. "Lepší než my jsou Francouzi, ale zase tam není nekonečný prostor, kde se dá dělat cukrovka, tudíž Česká republika by podle mého přesvědčení měla šanci," dodal.
V důsledku reformy cukerního pořádku EU přišla Česká republika takřka o čtvrtinu cukerné kvóty. Úměrně s tím se snížila výroba cukru i pěstební plocha řepy v zemi. Základem reformy cukerního pořádku EU byl pokles zaručených cen cukru v EU během čtyř let do roku 2010 téměř o 40 procent a obdobné výrazné zlevnění cukrové řepy. To mělo vést k odchodu nekonkurenceschopných výrobců z trhu.