Každý jídelní stůl, ať už jde o masivní solitér, nebo jen malý pultík, by mohl zajisté vyprávět o pestrosti našeho jídelníčku, pravidelnosti stravovacího režimu i dietních chybách, o zlobení našich dětí, četnosti návštěv a jejich nejmilejších jídlech... Ke spokojenosti celé rodiny a případných hostů by měl být stůl především dostatečně velký.
Optimální rozměr rozhoduje
Pro jednoho strávníka uvádějí různé tabulky a učebnice ergonomie nejmenší místo na stole potřebné ke konzumaci s rozměrem 40/80 cm. Podle této poučky je pro čtyři osoby dostatečný stůl s deskou 80/160 cm, malý čtvercový stůl 80/80 bude vyhovující pro dva strávníky bez dětí. Menší stolky lze doporučit pouze pro příležitostné stolování, snídani nebo odpolední kávičku.
Lepším řešením pro malé prostory je zajisté stůl rozkládací. Alternativou stolu v malé kuchyni je v posledních letech snídaňový pult - dlouhý a úzký stůl, přiléhající svou delší stranou ke stěně s oknem nebo přímo k rameni kuchyňské linky. Mezi jídly může posloužit jako další pracovní plocha nebo místo pro dočasné odložení nádobí.
Osvědčený, praktický a do značné míry univerzální je stůl obdélníkový, nejlépe rozkládací. Kromě mnoha výhod nabízí po rozložení významnějším osobám při slavnostních příležitostech usednout v čele. Příliš dlouhý stůl s sebou však nese riziko, že se hosté rozdělí do dvou skupinek, aby se nemuseli překřikovat.
Také čtvercový stůl minimálních rozměrů 80/80 a 75/75 cm mnohonásobně zhodnotí možnost zvětšit jeho jídelní plochu rozložením či přidáním speciálního nástavce.
Kruhové stoly nabízejí všem stolovníkům rovnocennou pozici, jak dokazuje prastará legenda o rytířích krále Artuše. Dostatečně velký kruhový nebo oválný stůl z dřevěného masivu s oblými hranami je ideální do rodiny s malými dětmi. Na druhou stranu není nic nepraktičtějšího nežli příliš malý kruhový stůl. Šetří sice podlahovou plochu, neposkytuje však žádný velký komfort při samotném stolování. Ostatně proto je oblíbeným nábytkem venkovních zahrádek kaváren - hostům poskytne prostor právě jen na rychlé občerstvení. Omezený prostor stolní desky nenásilně hosty vede k odchodu krátce po jídle a k radosti majitele podniku tak uvolňují místo dalším klientům.