EBRD zhoršila výhled rozvíjejících se ekonomik ve střední Evropě

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) snížila odhad letošního růstu rozvíjejících se ekonomik ve střední Evropě a Pobaltí na 0,8 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 1,2 procenta. Tempo růstu by tak mělo zpomalit z loňských 1,1 procenta. Českou ekonomiku výhled nezahrnuje, protože banka Česko zařazuje mezi vyspělé země. Výrazně hůř EBRD hodnotí vyhlídky Slovenska.

EBRD navzdory zhoršení výhledu upozornila, že export ze sledovaných zemí se zlepšuje. To naznačuje, že se možná začínají zmírňovat negativní dopady dluhové krize v eurozóně na hospodářství těchto zemí.

V příštím roce očekává banka v regionu zrychlení hospodářského růstu na 1,8 procenta. Největší hrozbu ale představuje možná eskalace dluhové krize v eurozóně.

Banka ve své zprávě uvedla, že tempo hospodářského růstu v Polsku a na Slovensku prudce zpomalilo a že ekonomiky Maďarska, Slovinska a Chorvatska zůstávají v recesi. Pobaltské státy naopak vykazují rychlý hospodářský růst.

Bank snížila odhad letošního růstu slovenské ekonomiky na jedno procento z dříve předpokládaných 1,7 procenta. V příštím roce podle ní hospodářský růst na Slovensku zrychlí na dvě procenta.

EBRD byla založena v roce 1989 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury, a také podporovat soukromé podnikání a privatizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK