Deficit vládního rozpočtu Řecka za čtyři měsíce výrazně klesl

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Deficit rozpočtu ústřední vlády Řecka bez zahrnutí nákladů na obsluhu dluhu se za čtyři měsíce letošního roku prudce snížil na 330 milionů eur (8,5 miliardy Kč) ze 1,7 miliardy eur ve stejném období loni. Údaj, který dnes zveřejnilo ministerstvo financí, je mnohem lepší než vláda plánovala. Snížení deficitu podpořily škrty ve veřejných výdajích a investicích.

 

Takzvaný primární ústřední rozpočet nezahrnuje regionální a místní samosprávy, systém důchodového a sociálního zabezpečení a náklady na obsluhu dluhu. Řecko očekávalo, že deficit za čtyři měsíce dosáhne 3,6 miliardy eur.

Řecko prudce snížilo své výdaje a investice, aby vykompenzovalo pokles příjmů z daní způsobený ekonomickou recesí. Rozpočtové výdaje se v prvních čtyřech měsících snížily o 12 procent. Investice do státních projektů činily 836 milionů eur, což byla zhruba polovina částky, kterou vláda původně plánovala vydat.

Příjmy z daně z obratu ale zatím stále zaostávají za plánovaným cílem. Může za to pokles maloobchodních tržeb způsobený vysokou nezaměstnaností, napsala agentura Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) ale problémy země nevyřešil a země musela dostat druhý záchranný balík 130 miliard eur. Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty obyvatel.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK