Největší italská banka UniCredit se ve čtvrtletí vrátila k zisku

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 10. května (ČTK) - Největší italská banka UniCredit se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku díky nižším rezervám na ztrátové úvěry a příjmům z obchodování. Oznámila to dnes banka. Čistý zisk činil 449 milionů eur (11,6 miliardy Kč). Analytici, které oslovila banka, předpokládali zisk 156 milionů eur (čtyři miliardy Kč).

Pro banku byl ziskový i celý minulý rok. V posledním kvartálu 2012 ale kvůli vysokým úvěrovým odpisům skončila ve ztrátě 553 milionů eur.

UniCredit se podobně jako jiné italské banky snaží udržet na uzdě rostoucí objem špatných úvěrů. Hrozba nesplácení úvěrů v Itálii roste. Země, která má třetí největší ekonomiku v eurozóně, se totiž potýká s nejdelší recesí za 20 let.

UniCredit dala na konci roku stranou skoro deset miliard eur na pokrytí případných ztrát z rizikových úvěrů. V prvních třech měsících roku ale objem těchto prostředků snížila. Stranou dala 1,2 miliardy eur, tedy o 73 procent méně než na konci roku. Uvedla přitom, že objem nových rizikových úvěrů se na jejím domácím trhu snižoval již druhé čtvrtletí po sobě.

Většina analytiků ale podle agentury Reuters předpokládá, že špatné úvěry v italských bankách budou po zbytek roku 2013 růst. Italská centrální banka ve čtvrtek uvedla, že objem ztrátových úvěrů v italských bankách v březnu stoupl nejrychleji od prosince 2011.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy. Česká UniCredit Bank patří mezi největší tuzemské banky. Svou činnost zahájila v listopadu 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK