Čína má podezření na dumping ocelových trubek z EU a dalších zemí

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. května (ČTK) - Čína začala vyšetřovat podmínky dovozu některých druhů ocelových trubek z Evropské unie, Japonska a Spojených států. Peking má totiž podezření, že by se toto zboží mohlo na čínském trhu prodávat pod cenou. Antidumpingové vyšetřování by podle agentury AFP nicméně mohlo být odvetou za krok Bruselu, který ve středu navrhl zavést vysoká cla na dovoz čínských solárních panelů.

Vyšetřování se zaměřuje na "některé bezešvé trubky, používané za vysokých teplot a vysokého tlaku, dovážené z Evropské unie, Japonska a Spojených států," uvedlo čínské ministerstvo obchodu. Vyšetřování má pomoci zjistit případné škody, které utrpěly čínské podniky kvůli údajně nepoctivým cenám výrobců z těchto zemí.

Předpokládá se, že vyšetřování bude skončeno do roka. Vyloučit však podle ministerstva nelze ani to, že se protáhne o dalšího půl roku, tedy do 10. listopadu 2014.

Evropská komise ve středu navrhla zavést cla na dovoz solárních panelů z Číny v průměrné výši 47 procent. Evropské firmy si již dříve stěžovaly, že Peking se dumpingovými cenami snaží zlikvidovat evropskou produkci a zcela v Evropě ovládnout trh.

Čínská státní agentury Nová Čína ve čtvrtek varovala Brusel před možnými negativními důsledky, které by mohl tento krok znamenat. "Myšlenka, že Čína nebude jednat a tato cla přijme s rukama v kapsách jednoduše není realistická," napsala agentura.

Ze strany Pekingu nejde o první takové vyšetřování. Před rokem Čína uvalila antidumpingová cla na některé trubky z nerezové oceli dovážené z Evropské unie a Japonska, které se prý prodávaly za nepoctivě nízkou cenu. Brusel o půl roku později začal vyšetřovat stížnosti na státní subvence výrobcům solárních panelů v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK