Pražská zakončila týden poklesem, dolů ji táhly akcie KB a ČEZ

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Pražská burza v závěru zkráceného týdne oslabila a její hlavní index PX dnes odepsal čtvrt procenta na 966,09 bodu. Za poklesem stál propad akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ. Dále si pohoršily akcie Telefóniky a těžařské NWR, ostatní emise zpevnily.

"Pražská burza zakončila zkrácený týden nakonec lehkým poklesem, když nedokázala udržet dopolední pozitivní ladění. Na domácí scéně se při průměrné likviditě pozornost soustřeďovala především na hlavní čtveřici titulů, kterým asistovaly ještě akcie těžařské NWR a Philip Morris," uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Akcie Komerční banky propadly výrazně druhý den po sobě, dnes ztratily 1,89 procenta na 3630 korun. "U Komerční banky je zřejmé pokračování vyprodávání pozic poté, co vedení této banky snížilo letošní výhled pro vybrané provozní ukazatele," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Cena akcií ČEZ klesla o 1,37 procenta na 562,20 koruny. Mokoš upozornil, že analytici Investec snížili cílovou cenu titulu na 520 Kč z 650 Kč, doporučení ponechali "držet". "Zatímco ČEZ od začátku týdne odepsal procento, akcie Komerční banky v tomto týdnu odepsaly dokonce 5,7 procenta," dodal Mokoš.

V červených číslech uzavřely i akcie Telefóniky, které zlevnily o 0,87 procenta na 284,80 koruny. Své minimum podle Josefa Němého z Komerční banky prohloubily akcie NWR, když si pohoršily o 0,62 procenta na 48,30 koruny.

Němý dodal, že ze čtvrteční rekordně nízké ceny se naopak mírně zvedly akcie mediální firmy CME, když dnes přidaly 1,80 procenta na 53,60 koruny. Investoři měli zájem i o akcie pojišťovny VIG, které se dnes naposledy obchodovaly s právem na dividendu z loňského zisku. Cena akcií VIG stoupla o 1,92 procenta na 1060 korun.

Němý uvedl, že evropské akcie dnes opět atakovaly pětileté maximum, americký index S&P dokonce svůj historický rekord.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK