Japonský jen pokračoval v propadu k dolaru i k euru

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Japonský jen dnes pokračoval v propadu k dolaru i euru. Vůči dolaru klesl na nejnižší úroveň za čtyři a půl roku kvůli zprávě, že japonští investoři koupili větší množství zahraničních aktiv. Analytici očekávají, že jen bude dál klesat.

Dolar vůči jenu výrazně posílil ve čtvrtek díky příznivým údajům o trhu práce v USA. Překročil tehdy psychologicky důležitou hranici 100 JPY a dostal se na nejvyšší úroveň za více než čtyři roky.

Dnes americká měna k jenu stoupla o více než procento na skoro 102 JPY. Během dne se dostala až na 101,72 JPY, nejvýš od října 2008. Euro se během dne vůči jenu vyhouplo až na tříleté maximum 132,25 JPY a večer k němu posilovalo skoro o půl procenta.

Japonská měna je pod tlakem kvůli snaze japonské centrální banky podpořit domácí ekonomiku uvolňováním měnové politiky. Další tlak na její oslabování představují čerstvá data japonského ministerstva financí, podle kterých japonští investoři v posledních dvou týdnech koupili víc zahraničních aktiv, než kolik jich prodali.

Vůči dolaru dnes jednotná evropská měna klesala. Přispěl k tomu šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, který na konferenci v Chicagu nijak nekomentoval uvolněnou měnovou politiku Fedu. Trhy očekávají, že ji Fed v dohledné době ukončí.

Euro k dolaru kleslo až na 1,2935 USD, kde bylo naposledy 5. dubna. Večer se prodávalo za 1,2954 USD, o skoro 0,7 procenta výš proti dřívějšímu závěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK