Ceny ropy dnes dolů tlačily silnější dolar a vyšší zásoby

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesaly na obou stranách Atlantiku kvůli zvýšeným zásobám pohonných hmot a silnějšímu dolaru. Silnější dolar zdražuje ropu z pohledu držitelů ostatních měn, což oslabuje poptávku. Severomořský Brent zlevnil skoro o dva dolary za barel.

Dolar dnes vůči jenu stoupl na nejvyšší hodnotu za čtyři a půl roku. Podobně euro k dolaru dnes kleslo na měsíční minimum kvůli předpokladům, že americké centrální banka omezí uvolněnou měnovou politikou včetně programu nákupů dluhopisů.

"Silnější dolar vyvíjí tlak - na devizových trzích je velká nestálost a ne tak silná základní poptávka po ropě," řekl Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix ve Švýcarsku.

Trhy s ropou tento týden ovlivnily i zprávy o rekordním nárůstu amerických zásob této suroviny za minulý týden. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes předpověděla, že globální poptávka po ropě ve zbytku roku stoupne. OPEC tak prý letos bude muset vytěžit více ropy, než předpokládala, aby udržela trh v rovnováze.

Cena ropy Brent dnes před 20:00 SELČ klesla o 1,87 dolaru na 102,6 USD. V úterý se Brent přitom prodával až za 105,94 USD, tedy nejdráž za zhruba měsíc. Americká lehká ropa WTI dnes večer zlevnila skoro o 1,77 dolaru na 94,62 USD.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 102,60 104,47 New York - Nymex WTI červen 94,62 96,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK