Americký rozpočet měl v dubnu nejvyšší přebytek za pět let

10.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. května (ČTK) - Tradiční dubnový přebytek amerického federálního rozpočtu dosáhl letos nejvyšší úrovně za pět let a proti loňskému dubnu vzrostl na téměř dvojnásobek. Vláda má letos rekordní příjmy z daní a její výdaje se mírně snižují, plyne z dnešních údajů ministerstva financí USA.

Přebytek se zvýšil na 113 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) proti kladnému saldu 59 miliard před rokem. Výsledek o šest miliard dolarů překonal odhady ekonomů dotázaných agenturou Reuters. Polovina dubna je pro většinu Američanů konečným termínem pro zaplacení daní z příjmů za loňský rok.

Větší přebytek měly USA naposledy v dubnu 2008, kdy zatím nenápadně začínala ekonomická recese. Zlepšování federálních financí bude hrát roli v dalších rozpočtových bitvách v Kongresu o nutnosti snižování výdajů a zvyšování daní.

Vládní příjmy z daní vzrostly v dubnu meziročně o 28 procent na 407 miliard dolarů. Za první čtyři měsíce kalendářního roku dosáhly 1,6 bilionu USD, což byla za toto období rekordní výše. Hospodaření vlády pomáhá zvýšení daní z mezd zaměstnanců a zvýšení daňových sazeb pro nejbohatší skupiny z počátku roku spolu s oživováním ekonomiky.

Rozpočtový deficit za prvních sedm měsíců fiskálního roku, který začal v říjnu, klesl proti stejnému období předešlého roku o 32 procent na 488 miliard USD. Spojené státy jsou nyní na cestě k prvnímu stlačení celoročního rozpočtového deficitu pod hranici bilionu dolarů za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Podle únorového odhadu rozpočtového úřadu Kongresu klesne rozpočtový deficit v tomto fiskálním roce září na 845 miliard dolarů zd schodku 1,1 bilionu dolarů v předešlém roce. Úřad také předpověděl, že do roku 2015 schodek sestoupí na 430 miliard dolarů, a poprvé od vlády George Bushe mladšího tak klesne pod tři procenta hrubého domácího produktu USA. Letos se deficit odhaduje na 5,3 procenta HDP.

Počátkem března vstoupilo v platnost automatické snižování vládních výdajů, dohodnuté mezi Kongresem a Bílým domem v srpnu 2011. V tomto roce se v jeho rámci mají původně plánované výdaje snížit o 85 miliard dolarů, tedy necelá tři procenta celkových výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK