Skupina G7 slíbila dokončit reformy bankovního sektoru

11.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aylesbury (Británie) 11. května (ČTK) - Finanční představitelé skupiny největších západních ekonomik G7 slíbili, že se zaměří na dokončení reforem bankovního sektoru. Převládla shoda v tom, že způsoby řešení problémů krachujících bank by neměly zatěžovat daňové poplatníky. Na závěr dvoudenní schůzky ministrů financí a šéfů centrálních bank sedmi zemí u Londýna to dnes řekl britský ministr George Osborne.

Činitelé se také shodli na tom, že rozpočtová a měnová politika se má zaměřovat na problémy domácích ekonomik a nebude se používat k ovlivnění směnných kurzů. Potvrdili tak stanovisko dosažené na dubnovém zasedání skupiny G20 ve Washingtonu.

"Nebudeme se snažit ovlivňovat směnné kurzy," řekl Osborne novinářům po setkání v městečku Aylesbury asi 60 kilometrů severozápadně od Londýna.

Jednání se podle hostitele schůzky zaměřovalo zejména na završení nedokončených bankovních reforem, které začaly po vypuknutí finanční krize před pěti lety. "Důležité je, abychom rychle dokončili naši práci a zajistili, že žádné banky nebudou příliš velké, aby zkrachovaly. Musíme uvést do praxe režimy pro nakládání s krachujícími bankami, které ochrání daňové poplatníky, a musíme to dělat globálně konzistentním způsobem," řekl Osborne.

Ministr poznamenal, že neshody v otázce, zda by se vlády měly zaměřovat na snižování deficitů a dluhů, nebo na podporu ekonomického růstu, byly menší, než se obvykle předpokládá. "Každému je jasné, že věrohodný střednědobý plán ozdravení veřejných financí je nutný . . . Shodujeme se ale také na tom, že potřebná je i flexibilita," uvedl Osborne podle agentury Reuters.

Před schůzkou G7 vyslaly Spojené státy Japonsku vzkaz, aby se v oblasti směnných kurzů drželo základních mezinárodních pravidel a nepokoušelo se manipulovat s kurzem své měny. Americký ministr financí Jack Lew tím odkazoval na to, že razantní uvolnění japonské měnové politiky letos vyvolalo prudký pokles kurzu jenu, což vyvolalo podezření, že to byl jeden z cílů Tokia. Japonský ministr Taró Aso ale dnes řekl, že ministři G7 proti japonské politice žádnou kritiku nevznesli.

Schůzka G7 navázala na podobné diskuze před třemi týdny v rámci zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF). Byla přípravou na červnový summit G8 v Severním Irsku.

Jednání G7 byla neformální a žádné komuniké z nich nevzešlo. G7 už ztratila svou roli hlavního koordinátora globální ekonomické politiky ve prospěch širší skupiny G20, kde jsou zapojeny i velké ekonomiky rozvojového světa a velcí světoví dodavatelé surovin. Členy G7 jsou USA, Japonsko, Německo, Británie, Francie, Itálie a Kanada.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK