Ode dneška je možné objednat spořicí státní dluhopisy

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo financí dnes zahájí prodej spořicích státních dluhopisů. Objednávky bude přijímat téměř 1400 vybraných poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a České pošty, a to do konce května. MF ale upozornilo, že termín může zkrátit. Nově budou majitelé z výnosů těchto dluhopisů platit daň 15 procent. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

 

"Pokud bude dosažen objem objednávek 20 miliard korun, ukončíme to dříve," uvedl dříve ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj MF kvůli zdanění přizpůsobilo u dluhopisů výnos.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit daň.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK