Akcie v Tokiu pokračovaly v růstu, uzavřely na maximu za 5,5 roku

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. května (ČTK) - Japonské akcie dnes opět výrazně posílily a uzavřely na novém maximu za 5,5 roku. Exportní společnosti dál těží z poklesu kurzu domácí měny, vzhůru ale zamířily i makléřské firmy. Těm by měl rostoucí objem akciových obchodů zajistit vyšší příjmy.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 zpevnil o 1,2 procenta na 14.782,21 bodu. Je to jeho nejvyšší závěrečná hodnota od prosince 2007. Širší index Topix přidal 1,78 procenta na 1232,20 bodu.

Výrazný nárůst dnes zaznamenaly akcie automobilek Toyota Motor a Nissan Motor, vzhůru nicméně zamířili také výrobci spotřební elektroniky Sony a Panasonic.

"Máme tu rostoucí poptávku po japonských exportérech ze strany zahraničních investorů," poznamenal analytik Kjoja Okazawa ze společnosti BNP Paribas. Dodal, že index Nikkei se pravděpodobně již tento týden vyšplhá na 15.000 bodů.

Na devizovém trhu se americký dolar vůči japonskému jenu vyšplhal až na 102,15 JPY, což byla nejvyšší hodnota od října 2008. Slabá domácí měna posiluje konkurenceschopnost japonských společností v cizině a po přepočtu kurzu zvyšuje hodnotu jejich zahraničních zisků.

K poklesu kurzu japonské měny přispělo i to, že finanční představitelé skupiny G7 na svém víkendovém zasedání nepodrobili Japonsko kritice kvůli agresivnímu uvolňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK