Koruna v úvodu nového týdne bez výraznějších změn k euru i dolaru

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Česká měna zahájila nový týden bez výraznějších změn, vůči oběma hlavním světovým měnám si připsala nepatrné zisky. Kolem 10:20 k euru proti pátku posílila o dva haléře na 25,82 Kč/EUR. Vůči dolaru si polepšila o haléř na 19,91 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruně pomohl komentář z České národní banky. Člen bankovní rady ČNB Kamil Janáček totiž uvedl, že zatím nevidí důvody k intervenci proti domácí měně.

Janáček ale současně zmínil, že se o této možnosti bankovní rada standardně baví a je připravena jednat, pokud by bylo ohroženo plnění inflačního cíle. "Tyto výroky jsou v souladu s předchozími Janáčkovými komentáři a jejich vliv na trh je relativně malý," dodal analytik.

Jiří Cihlář z Next Finance míní, že horší nálada na trzích po ránu koruně příliš nenahrává. Do jejího vývoje dnes nebudou promlouvat nová data. Žádné důležité statistiky by neměly vyjít ani v eurozóně, dodal.

Euro k dolaru kolem 10:20 proti pátku oslabilo na 1,2960 USD/EUR. "Evropské akcie začaly směrem dolů a zrána klesl také eurodolar, ačkoli jeho celková změna proti pátku je minimální," poznamenal Vlk.

jap jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK