Tuzemské UniCredit Bank klesl čistý zisk o pětinu na 552 mil. Kč

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Tuzemské UniCredit Bank, která patří mezi velké domácí banky, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o pětinu na 552 milionů korun. Pokles zisku ovlivnily jednorázové výnosy v prvním čtvrtletí 2012, uvedla dnes banka. Aktiva banky vzrostla o 8,8 procenta na 314,27 miliardy Kč.

 

Výsledky zveřejnily i některé ostatní velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o téměř šest procent na 4,2 miliardy Kč. O devět procent se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 3,2 miliardy korun.

Vklady klientů UniCredit Bank meziročně stouply o 8,1 procenta na 191,6 miliardy Kč, poskytnuté úvěry se zvýšily o 8,5 procenta na 193 miliard korun.

"UniCredit Bank dosáhla přesvědčivých výsledků u nárůstu klientských vkladů a úvěrů, a to i přes nepříznivý vývoj tuzemské ekonomiky, která se nachází v recesi. Meziroční pokles čistého zisku banky byl ovlivněn jednorázovými výnosy v prvním čtvrtletí 2012, jako například prodej nemovitosti. Firmy jsou ve svých investicích stále velmi opatrné a domácnosti nadále omezují své výdaje," komentoval čísla generální ředitel banky Jiří Kunert.

Čistý výnos z úroků se snížil o 6,9 procenta na 1,5 miliardy Kč. Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 8,3 procenta na 479 milionů Kč. "Pokles úrokových výnosů je důsledkem opatření měnové politiky, negativní ekonomické prognózy, a zároveň pokračováním trendu z loňského roku. Čisté výnosy z poplatků a provizí jsou v souladu s dynamicky se rozvíjející klientskou základnou, zvyšujícími se počty transakcí a výsledky v oblasti strukturovaného financování," uvedl finanční ředitel banky Gregor Hofstaetter-Pobst.

Všeobecné správní náklady vzrostly o 0,5 procenta na 1,14 miliardy Kč. Náklady na úvěrové riziko klesly o 12,8 procenta na 377 milionů Kč. "Jsme připraveni i do budoucna výrazně podpořit poskytování úvěrů firmám i domácnostem včetně nabídky produktů a služeb. Naše kapitálová přiměřenost zůstává na 16 procentech," dodal Hofstaetter-Pobst.

UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK