Pražská burza se přiklonila k poklesu, dolů ji táhne ČEZ a VIG

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes po otevření stagnovala, před polednem se přiklonila k poklesu. Kolem 11:20 byl hlavní index PX proti pátečnímu závěru níže o 0,26 procenta na 963,58 bodu, vyplývá z průběžných výsledků. K poklesu vede zlevnění akcií energetické firmy ČEZ, těžební NWR a pojišťovny VIG, většina emisí přitom roste nebo se obchoduje beze změny.

 

"Pražská burza vstupuje do nového týdne bez jasného směru," popsal Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie ČEZ na počátku obchodování rostly téměř o procento, podpořil je páteční komentář bulharského ministra energetiky Asena Vasileva, že ČEZ je na dobré cestě zachovat si v Bulharsku distribuční licenci. Později ale cenu negativně ovlivnilo hodnocení ratingové agentury Moody's. Zachovala sice pro ČEZ známku A2, zhoršila ale s poukazem na dlouhodobý pokles cen elektřiny na burzách výhled ze stabilního na negativní. Akcie tak klesají o víc než desetinu procenta na 561,50 koruny. Vliv mohla mít i zpráva, že rumunská státní energetická společnost Electrica předvolala ČEZ před mezinárodní arbitráž.

Více než dvě procenta na 1038 korun ztrácejí akcie VIG, které se dnes první den obchodují bez nároku na dividendu. Příští týden se bude naposledy s dividendou obchodovat Erste Bank, jejíž cenné papíry jsou dnes proti pátku níže o 0,24 procenta na 622,40 koruny.

Akcie NWR oslabují počtvrté po sobě a ztrácejí 1,86 procenta na 47,40 koruny. Negativně podle Mokoše zapůsobily zprávy, že hutnická firma ArcelorMittal zvažuje uzavření některých svých závodů ve východní Evropě. "V případě případného uzavření české divize ArcelorMittal Ostrava by přitom NWR přišlo o významného klienta," upozornil Mokoš. Pokles předchází čtvrtečnímu zveřejnění výsledků hospodaření za první čtvrtletí.

Nejvýrazněji dopoledne rostly akcie mediální firmy CME, o 6,34 procenta na 57 korun. Dorovnávaly páteční zisky na americké burze. Cenné papíry Komerční banky posilují o 1,29 procenta na 3677 korun, telekomunikační Telefónica ČR nepatrně klesá o 0,07 procenta na 284,60 koruny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK