UVDL: Stát stále nepřijal opatření proti černému trhu s alkoholem

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Ani do roka od vypuknutí metanolové aféry, při níž zemřely více než čtyři desítky lidí, nebudou zřejmě přijata účinná opatření, která by zabránila opakování podobné tragédie, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Ti dnes adresovali orgánům státní správy výzvu, v níž požadují zrychlení legislativního procesu a zpřísnění podmínek pro výrobu a prodej tvrdého alkoholu.

Podle výrobců lihovin stát místo zavedení efektivních opatření, jako je například zákaz prodeje alkoholu ve velkoobjemových baleních, byla zatím jen ztížena administrativa poctivým výrobcům a dovozcům. Unií navrhovaná opatření mají eliminovat černý trh s alkoholem a zabránit daňovým únikům. Mají také chránit zdraví a životy lidí a zamezit poškozování poctivých výrobců a prodejců lihovin.

Mezi šesti požadovanými body likérky kromě zrychlení legislativního procesu zařadily také zvýšení sankcí při porušení živnostenského zákona a snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin ze současných šesti na jeden litr. Požadují také povinné označování balení větších než 0,06 litru kontrolní páskou, povinnou minimální kauci pro distributory alkoholu ve výši pěti milionů korun a zveřejňování stavu sankcí a výroby ve firmách, v jejichž prostorech se našel nelegální líh.

Trh lihovin se zatím nedokázal zotavit z loňské metanolové aféry a následného omezení prodeje. Většina velkých i malých likérek za letošní více než tři měsíce nehlásí oživení prodejů. Uvedla již dříve unie. Zvrat nepřinesly ani Velikonoce, jeden z prodejních vrcholů. V prvních třech měsících letošního roku poklesl odbyt lihovin meziročně o zhruba osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK