EK: Řecko letos a příští rok splní rozpočtové cíle

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. května (ČTK) - Řecko v letošním i příštím roce splní plán snižování rozpočtových deficitů. Pro další dva roky ale bude potřebovat ke splnění stanovených rozpočtových cílů další úsporná opatření, uvedla dnes Evropská komise. Snižování řeckého rozpočtového deficitu je klíčovou podmínkou záchranných úvěrů pro tuto zadluženou zemi.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Výměnou za to musí ozdravovat rozvrácené veřejné finance masivními výdajovými škrty, snižováním důchodů a mezd a zvyšováním daní.

Minulý měsíc se Atény dohodly s takzvanou "trojkou" zástupců mezinárodních věřitelů na pokračování hospodářských reforem, včetně propouštění zaměstnanců státního sektoru. Inspektoři dospěli k závěru, že země plní podmínky pomoci včetně snižování deficitu, takže by brzy mohla dostat další část ze záchranného úvěru v celkové dohodnuté částce 130 miliard eur.

Dnes se v Bruselu sejdou ministři zemí eurozóny k jednání o uvolnění další pomoci pro Řecko a Kypr. Řecku by mohli uvolnit částku až 7,5 miliardy eur.

Úsporná opatření ale prohlubují ekonomický propad země. Řecko je už šestým rokem v hospodářské recesi a vládní prognóza na letošní rok počítá s poklesem ekonomiky o 4,5 procenta. Řecká ekonomika by tak v období 2008 až 2013 vykázala propad téměř o čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK