Dokončení silnice do Hrádku nic nebrání, restituentka neuspěla

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 13. května (ČTK) - Dokončení přeložky silnice 35 z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou na Liberecku už nic nebrání. Dostavbu důležité spojnice k hranici s Polskem a Německem dva roky blokovala restituentka Jitka Pourová. Když jí byl pozemek vyvlastněn, odvolala se proti stavebnímu povolení. Ani v tom neuspěla. Ministerstvo dopravy v pátek její odvolání odmítlo. Stavba tak má povolení a může pokračovat, sdělil dnes ČTK liberecký hejtman Martin Půta.

Silnice 35 je součástí komunikace, která má v budoucnu liberecký region napojit na německou dálnici A4 a zrychlit cestu z Německa přes Polsko směrem do Česka a dál k jihu. Starostové obcí u hranic usilují o lepší silniční spojení už od 90. let. Prioritou je projekt zejména pro německou stranu, i proto úsek v Polsku z velké části financuje. Přeložka silnice I/35 je posledním úsekem na české straně. Úsek dlouhý 7,6 kilometru přijde na více než dvě miliardy korun.

"Dokončit nám zbývá zhruba čtyři kilometry," řekl dnes ČTK ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček. Stavební firma je podle něj připravena okamžitě na silnici nastoupit. Pro dopravu by měla být silnice otevřena už letos v listopadu. "Chybět bude vodorovné značení a na části nebude finální povrch," řekl Jeníček. Zcela dokončena bude podle něj silnice do poloviny příštího roku.

Stavba silnice začala v květnu 2009, jezdit se po ní mělo už v říjnu 2011. Dokončení úseku od mostu ve Václavicích k obchvatu v Hrádku však zablokovala restituentka, která se nechtěla vzdát pozemků. Krajský úřad je musel vyvlastnit. Na dokončení silnice čekají hlavně obyvatelé Hrádku na Nisou a Bílého Kostela. Pro Hrádek bude nový úsek zlepšením a zrychlením dopravního napojení na Liberec, v Bílém Kostele zase pomůže zklidnit dopravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK