ArcelorMittal Ostrava o zavírání hutí skupiny v regionu neví

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Ostrava 13. května (ČTK) - ArcelorMittal Ostrava nemá zprávy, že by se jej mělo týkat možné uzavírání ocelářských provozů ve východoevropském regionu. Mluvčí společnosti tím dnes reagovala na zprávy, podle nichž by mateřská skupina ArcelorMittal v případě dalšího propadu evropské ekonomiky mohla přikročit k uzavírání hutí i ve východní Evropě.

"ArcelorMittal Ostrava nemá zprávy o tom, že by se případné odstavení provozu mohlo týkat Ostravy. Máme dobré zakázkové naplnění našich tratí a ve firmě probíhá řada investičních projektů. Koho by se omezení mohlo týkat, zatím nikde nebylo řečeno," řekla ČTK mluvčí ostravského podniku Barbora Černá-Dvořáková.

Možnost zavírání hutí ve východní Evropě naznačil v pátečním rozhovoru šéf společnosti Lakšmí Mittal poté, co největší světový výrobce oceli zveřejnil za první čtvrtletí čistou ztrátu 345 milionů dolarů (asi 6,9 miliardy Kč). Mittal podle listu The New York Times uvedl, že společnost ve východní Evropě monitoruje ekonomický vývoj a situaci na trhu. Pokud zůstane poptávka po oceli utlumená, přikročíme ke změnám, uvedl.

ArcelorMittal už uzavřel hutě ve Francii a Belgii, za což si vysloužil v těchto zemích tvrdou kritiku a dostal se do sporu s vládami. Mittal sdělil, že firma má nyní dočasně odstaveny čtyři vysoké pece v Polsku a Rumunsku.

Skupina předpokládá, že celosvětová spotřeba oceli letos stoupne o tři procenta. Poptávka se má zvýšit ve všech regionech s výjimkou Evropy, kde má ArcelorMittal ohledně situace ekonomiky "velké obavy". Vzhledem k rozsahu propadu evropské poptávky "máme pocit, že nejde o cyklickou, ale o strukturální změnu", řekl Mittal. Naznačil tím, že pokles spotřeby oceli na kontinentu může mít trvalejší charakter.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK