Maloobchodní tržby v USA v dubnu proti očekávání rostly

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. května (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v dubnu vzrostly o 0,1 procenta, zatímco v březnu po zpřesnění údajů naopak o 0,5 procenta klesly. Vyplývá to ze zprávy tamního ministerstva obchodu. Američané ve čtvrtém letošním měsíci utráceli hlavně za oděvy, nakupovali ale i víc automobilů.

Výsledky za duben překonaly odhady analytiků, kteří očekávali, že tržby se budou dál snižovat, byť mírnějším tempem. V anketě agentury Thomson Reuters analytici čekali, že tržby klesnou o 0,3 procenta. Březnový pokles byl nejhlubší za posledních devět měsíců.

Ceny benzinu se v dubnu snížily, bez zahrnutí tržeb čerpacích stanic byl tudíž růst celkových tržeb ještě vyšší a činil 0,7 procenta. Takzvané jádrové tržby, které nezahrnují nestabilní ceny pohonných hmot, automobilů a stavebního materiálu, stouply o půl procenta.

Údaje o dubnovém vývoji maloobchodních tržeb jsou dobrou zprávou pro ekonomiku, protože naznačují, že spotřebitelé navzdory růstu daní začátkem letošního roku nadále utrácejí. Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny hospodářské aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK