Dijsselbloem: K bankovní unii může EU jít i beze změny smlouvy

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. května (ČTK) - Eurozóna může pokročit v pracích na vytvoření bankovní unie i beze změny smlouvy o Evropské unii. Otázku změny smlouvy lze řešit později, řekl před dnešním zasedáním ministrů financí eurozóny šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Změna lisabonské smlouvy o fungování EU je podle Německa nezbytná pro to, aby mohl vzniknout jednotný mechanismus řešení problémových bank.

"Myslím, že Německo předkládá pochopitelné otázky, které bude nutné řešit. Nevidím ale důvod, proč by nás to mělo zastavit v cestě k bankovní unii," řekl Dijsselbloem.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes v britském listu Financial Times vyzval k postupnému přístupu s ohledem na to, že centralizace řešení krachujících potřebuje na rozdíl od vzniku jednotného bankovního dohledu změnu smlouvy o EU. Schäuble navrhl, aby funkci předpokládaného centrálního fondu pro záchranu bank prozatím zastoupila síť národních orgánů.

Loni v červnu se šéfové zemí EU dohodli na plánu bankovní unie, od té doby se však situace kvůli námitkám Německa značně zkomplikovala. První krok k bankovní unii, jímž je vznik jednotného bankovního dohledu u Evropské centrální banky (ECB), by se měl uskutečnit do poloviny příštího roku. Velké otazníky však visí nad druhým pilířem, tedy centrálním fondem pro krachující banky. V nedohlednu je pak třetí krok, tedy jednotný systém garance vkladů,.

Německo se bojí, že by muselo platit záchranu bank jihoevropských zemi, které těžce oslabila tamní dluhová a ekonomická krize. Jižní Evropa naopak požaduje co nejrychlejší zavedení všech tří pilířů.

Španělský premiér Mariano Rajoy na dnešní společné tiskové konferenci s portugalským premiérem Pedrem Passosem Coelhem v Madridu vyzval k vytvoření mechanismu pro nakládání s problémovými bankami. Za klíč k naplnění dohody o bankovní unii také označili společný fond pojištění vkladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK