ČS: Zájem o spořicí dluhopisy je obdobný jako u předchozích emisí

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Zájem o spořicí státní dluhopisy byl dnes obdobný jako u předchozích emisí dluhopisů, sdělila na dotaz ČTK Česká spořitelna. Podle mluvčí ČSOB Pavly Hávové byl však zájem ve srovnání s podzimní emisí dluhopisů nižší. Loni na počátku listopadu evidovalo ministerstvo financí za den a půl prodeje dluhopisů objednávky za 8,1 miliardy Kč, před rokem na jaře to bylo 3,8 miliardy Kč. První konkrétní údaje o objednávkách v rámci jarní emise zveřejní ministerstvo v úterý.

 

"Zájem klientů je srovnatelný s předchozími emisemi," uvedl na dotaz ČTK Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny. "V porovnání s rekordní vlnou úpisu na podzim loňského roku byl zájem o spořicí státní dluhopisy v průběhu prvního dne nižší," uvedla Hávová.

Od dnešního dne až do konce května si mohou lidé objednat spořicí dluhopisy na téměř 1400 vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a České pošty. MF ale upozornilo, že termín může zkrátit, pokud objednávky dosáhnou 20 miliard korun. Nově budou majitelé z výnosů těchto dluhopisů platit daň 15 procent. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit daň.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Dluhopisy vydá ministerstvo 12. června. Zájemci si mohou vybrat z obdobné nabídky dluhopisů jako loni na podzim. K dispozici tak budou prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,46 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,82 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,07 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 1,7 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo kvůli dani reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK