Pražská bura na rozdíl od hlavních trhů mírně stoupla

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne na rozdíl od hlavních evropských trhů mírně posílila. Závěrečný hlavní index PX stoupl o 0,15 procenta na 967,56 bodu. O téměř sedm procent posílily akcie mediální firmy CME a výrazné zisky měly také akcie sázkové Fortuny či Komerční banky. Téměř sedmiprocentní ztrátu měly naopak akcie těžařské firmy NWR a více než dvě procenta pojišťovny VIG. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Západoevropské akciové indexy dnes ztrácely několik desetin procenta. Nedařilo se zejména zejména bankovním titulům poté, co německý tisk spekuloval o možné emisi nových akcií Commerzbank," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Bankovní akcie na pražské burze na rozdíl od západní Evropy posílily. Komerční banka stoupla o 1,74 procenta na 3693 korun a Erste Group Bank o 0,80 procenta na 628,90 koruny.

Z velkých emisí se dařilo i akciím elektrárenské firmy ČEZ, které posílily o 0,68 procent na 566 korun.

Nejvíce však posílily cenné papíry CME, a to o 6,72 procenta na 57,20 koruny. Akcie CME tak doháněly páteční růst na americkém trhu Nasdaq.

Výraznější zisk měly dále akcie Fortuny, které přidaly 2,41 procenta na 110,50 koruny.

Z velkých emisí klesly jen akcie VIG. Němý upozornil, že se akcie VIG dnes poprvé obchodovaly bez práva na dividendu. Pojišťovací titul uzavíral níže o 20,8 procenta na 1038 korunách.

Největší pokles zaznamenaly akcie NWR, které odepsaly 6,83 procenta na 45 korun, nové historické minimum. Firma tento čtvrtek oznámí výsledky hospodaření za letošní první čtvrtletí. Němý očekává rekordní ztrátu 81 milionů eur (více než dvě miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK