Dolar díky nejnovější statistice posiluje k jenu i euru

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. května (ČTK) - Americký dolar dnes již třetí seanci za sebou posiluje vůči euru i jenu. Dolar podpořila nejnovější americká statistika, která uklidnila obavy ze zpomalení největší ekonomiky světa.

Kolem 18:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2974 USD. K jenu euro posílilo o 0,3 procenta na 132,22 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,1 procenta na 101,88 JPY, když během dne dolar vystoupil až na 102,14 JPY.

Dolaru se minulý týden podařilo překonat hranici 100 JPY a nyní pokračuje v růstu na nejnovější úrovně od října 2008. K poklesu jenu přispěla i skutečnost, že ministři financí skupiny sedmi nejbohatších zemí světa G7 na svém víkendovém setkání přímo nekritizovali současnou měnovou politiku Japonska, která je hlavním důvodem poklesu jenu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby se v dubnu meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta po poklesu o 0,5 procenta v březnu. Analytici naopak čekali další pokles o 0,3 procenta. Američané kupovali hlavně více aut a oděvů.

Ke ztrátám eura přispěl i nejnovější komentář jednoho z představitelů Evropské centrální banky. Ignazio Visco uvedl, že ECB by mohla zavést negativní depozitní sazby, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK