Americké akcie vstoupily do nového týdne bez větších změn

13.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. května (ČTK) - Americké akcie po pátečním růstu na nová rekordní maxima vstoupily do nového týdne bez jasného směru. Většina amerických akcií sice klesala, pokles ale mírnily údaje o nečekaném růstu maloobchodních tržeb v USA.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 0,18 procenta na 15.091,76 bodu. Širší index S&P 500 však posílil o 0,07 bodu na 1633,77 bodu. Vzhůru jej táhly hlavně akcie v sektoru zdravotnictví, který zpevnil o 0,7 procenta. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,06 procenta a uzavřel na 3438,79 bodu.

V pátek hlavní indexy obnovily nakrátko přerušený vzestup na nové rekordy a dosáhly třetího týdne růstu po sobě. Analytici čekají vesměs další vzestup, mezitím by však měly nastávat dočasné korekční poklesy.

Podle webu bloomberg.com během dneška na amerických burzách na každé dva rostoucí tituly tři další klesaly. Investoři jsou podle některých analytiků na vážkách, jestli příznivé zprávy o ekonomické aktivitě mohou pomoci trhu k dalšímu růstu, nebo jestli předznamenávají konec podpůrné měnové politiky americké centrální banky, který by mohl růst trhů narušit. Trh ale podpořily údaje, podle nichž tržby v USA v dubnu stouply o 0,1 procenta. Ekonomové čekali, že po březnovém půlprocentním poklesu se nákupy dál sníží o 0,3 procenta.

Na devizových trzích dnes dolar třetí seanci v řadě posiloval k jenu i k euru. Ke ztrátám eura přispěl také nejnovější komentář jednoho z představitelů Evropské centrální banky. Ignazio Visco uvedl, že ECB by mohla zavést negativní depozitní sazby.

Před 22:00 SELČ americká měna k jenu stoupla o 0,2 procenta na 101,84 JPY. Euro k dolaru kleslo o 0,1 procento na 1,2974 USD. K jenu euro stouplo o 0,1 procenta na 132,15 JPY. Dříve během dne se ale vyhouplo dokonce na tříleté maximum 132,39 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK