Inflace na Slovensku se drží na dlouhodobém minimu

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Inflace na Slovensku se v dubnu udržela na nejnižší úrovni od konce roku 2010. Tempo meziročního růstu spotřebitelských cen zpomalilo na 1,7 procenta z březnových 1,9 procenta. Uvedl to dnes tamní statistický úřad. V meziměsíčním srovnání ceny zboží a služeb zůstaly v dubnu beze změn, v březnu o 0,1 procenta vzrostly.

 

Dubnová inflace na Slovensku byla mírně nižší, než předpokládali analytici. Ekonomové v průměru odhadovali, že roční míra inflace zvolní na 1,8 procenta.

V dubnu proti loňsku stouply ceny hlavně za vzdělávání, a to o sedm procent. O 4,1 procenta meziročně zdražily potraviny a nealkoholické nápoje, které mají velký podíl na spotřebitelském koši. O 1,7 procenta klesly ceny v kategorii doprava, a to kvůli zlevnění pohonných hmot. Do dubnové inflace se promítlo i snížení cen elektřiny.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze odhadla, že spotřebitelské ceny v průměru za celý letošní rok na Slovensku stoupnou o dvě procenta, proti loňskému nárůstu o 3,6 procenta. Nižší inflace by mohla podpořit koupěschopnost obyvatel, jimž v uplynulé době rostly platy pomaleji, než o kolik se zvyšovaly ceny zboží.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK