Koruna dopoledne korigovala pondělí ztráty vůči euru i dolaru

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne korigovala pondělní ztráty a zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:20 k euru proti pondělku posílila o čtyři haléře na 25,86 Kč/EUR a k dolaru o šest haléřů na 19,89 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna se po pondělním oslabení snaží ztráty korigovat. Zatím je ale změna kurzu malá. Brzdou je pro korunu jak situace na hlavních trzích, tak vývoj v regionu. Zatímco z české ekonomiky vyjdou nová data až ve středu, polská a maďarská čísla ovlivňují trh už dnes, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dodal, že v Maďarsku byla zveřejněna dubnová inflace, která klesla na 1,7 procenta, tedy více, než se čekalo. Polsko zveřejnilo hrubý domácí produkt (HDP) za první čtvrtletí. Růst 0,4 procenta je pod tržním odhadem 0,7 procenta a jde o nejnižší číslo za poslední roky, poznamenal Vlk.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil na dopolední posílení koruny vůči dolaru těsně pod hladinu 19,90 Kč/USD. "Při pohledu na vývoj koruny z perspektivy posledního týdne je však vývoj koruny k dolaru zcela opačný. Česká měna ztratila přes 30 haléřů a zůstává i nadále pod silným prodejním tlakem," uvedl Novák.

Euro k dolaru se kolem 10:20 obchodovalo na 1,2998 USD/EUR. Podle Vlka trhy čekají hlavně na německý index ZEW sledující očekávání finančních expertů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK