Pražská burza mírně posiluje, nejvíc roste cena akcií KB

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mírně posilovala. K 11:15 vzrostl index PX oproti pondělnímu závěru o 0,26 procenta na 970,06 bodu. Polovina hlavních emisí posilovala, nebo si alespoň udržela cenu z pondělka. Na celkovém posílení měly hlavní podíl banky. Komerční banka si připsala více než dvě procenta a bankovní skupina Erste téměř jedno procento. Cena akcií energetické firmy ČEZ naopak klesala.

Cenné papíry Komerční banky zaznamenaly zároveň druhý největší objem obchodování a největší růst ceny akcií ze všech hlavních emisí, a to o 2,41 procenta na 3782 korun. Akcie Erste, dnes dopoledne nejobchodovanější cenné papíry, posílily o 0,81 procenta na 634 korun. "Většina z dnešního růstu Erste Bank jde na vrub dohánění pondělního pozdního růstu ve Vídni. Akcie Komerční banky navazují na pondělní pozitivní vývoj a pokračují v mazání ztrát z minulého týdne," sdělil analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Dobře si vedly i cenné papíry sázkové společnosti Fortuna či sítě autobazarů AAA. Akcie Fortuny si připsaly 1,72 procenta na 112,4 koruny a AAA 1,48 procenta na 24 korun.

Akcie ČEZ, které vždy patří k nejobchodovanějším, naopak ztrácely. Jejich cena klesla o 0,39 procenta na 563,8 koruny. "Mírně negativně pro ČEZ vyznívají dnešní výsledky maďarského energetického koncernu MOL, kde je firma druhým největším podílníkem. MOL dnes oznámil propad svého čistého zisku o 56 procent meziročně na 32,3 miliardy forintů," uvedl Mokoš.

Podle Josefa Němého z Komerční banky Agentura Moody's v pondělí zhoršila výhled společnosti ČEZ ze stabilního na negativní kvůli dlouhodobému poklesu cen elektřiny na burzách. "To naznačuje možnost budoucího snížení ratingu. Dopad v celkových výsledcích firmy by ale byl minimální, nečekáme silnou reakci ceny akcií," sdělil.

Nejvíce si pohoršil developer Orco, jehož cenné papíry se propadly o 2,57 procenta na 56,9 koruny. Výrazněji klesla i cena akcií těžební společnosti NWR, a to o 1,11 procenta na 44,5 koruny. Cenné papíry NWR navíc podle Mokoše z Patria Direct oslabují už pátý den v řadě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK