Prostějovská továrna Toray loni zvýšila tržby i zisk

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 14. května (ČTK) - Společnost Toray Textiles Central Europe (TTCE), která v Prostějově provozuje textilní závod a patří mezi největší zahraniční investory v Olomouckém kraji, loni zvýšila tržby meziročně o 92 milionů na 738 milionů korun. Prostějovská továrna zároveň více než zdvojnásobila zisk z 76 milionů korun v roce 2011 na 161 milionů korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy TTCE, kterou vlastní japonský koncern Toray.

Jednatel TTCE Šozo Sugaja ve výroční zprávě uvedl, že prostějovský podnik, který se dříve potýkal se silnou korunou i útlumem textilního průmyslu, byl loni ziskový už čtvrtý rok v řadě. "Zisku se daří dosahovat nejen za společnost celkem, ale i ve všech třech obchodních segmentech, a to polyesterové podšívce, airbagové tkanině i v doplňujícím programu, kterým je zpracování tiskařských desek," stojí ve výroční zprávě.

Vedení japonské společnosti Toray loni rozhodlo, že firma investuje v Prostějově dalších 628 milionů korun do nového závodu na výrobu desek pro bezvodý ofsetový tisk novin, časopisů a různých tiskovin. Nová výrobní hala bude postavena v sousedství prostějovské textilní továrny Toray a po zahájení výroby, které je plánováno na začátek roku 2014, v ní najde práci zhruba pět desítek lidí.

K rozšíření výroby přiměla firmu Toray rostoucí poptávka a omezená kapacita výrobního závodu na tiskové desky v Japonsku. Toray tuto unikátní výrobu poprvé zavede i mimo hranice Japonska. "Společnost TTCE tak rozšíří podnikatelské portfolio a zásadně se omezí nebezpečí plynoucí z výkyvů v poptávce v automobilovém průmyslu i sezpnních výkyvů u polyesterové tkaniny," podotkl Sugaja.

Společnost Toray vyrábí v Prostějově od roku 1999 polyesterovou podšívkovinu. Do stavby závodu tehdy investovala 48 milionů dolarů (907 milionů korun). Začátkem roku 2006 spustila v novém provozu prostějovské továrny produkci látek pro výrobu airbagů. Stala se tak prvním výrobcem textilií pro airbagy v Česku. Do tohoto projektu Toray investovala 125 milionů korun. Na konci loňského roku Tory v Prostějově zaměstnávala 215 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK