Nečas: Stát je připraven více podpořit zemědělce

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Vláda i stát jsou připraveni více podpořit zemědělce. Větší podpora než dříve by měla jít například na zakládání odbytových družstev a marketing zemědělské prvovýroby. Větší důraz než v minulosti by měl být kladen na kvalitu potravin. Na Agrárním fóru v pražské Lucerně to dnes řekl premiér Petr Nečas. Většinou politiků léta opomíjená problematika zemědělství či kvality potravin se v poslední době stává výrazným politickým tématem.

"Já jsem vždycky byl, jsem a budu přesvědčen, že těmi nejkvalitnějšími potravinami u nás jsou potraviny z České republiky," uvedl Nečas, který jako jeden z hlavních cílů do budoucna označil snížení vysokého schodku agrárního zahraničního obchodu. Zatímco v roce 1993 byla bilance obchodování se zemědělskými komoditami a potravinami v přebytku 800 milionů korun, dnes je v deficitu zhruba 25 miliard korun.

Nečas dnes vyslovil podporu strategii pro růst českého zemědělství vznikající na ministerstvu zemědělství. "Není to žádná ideologická doktrína, je to pragmatický materiál zaměřený na řešení praktických problémů českého zemědělství. To znamená, že může mít i delší časový přesah," poznamenal premiér.

Zároveň zopakoval to, na co dlouhodobě upozorňují zemědělské organizace, když za největší problém českého zemědělství označil strukturální nerovnováhu. "Ta je dána jednoduchým faktem, a sice rostoucím vývozem produktů zemědělské prvovýroby a rostoucím dovozem finálních potravinářských výrobků," řekl.

Stovky zemědělců v sále Lucerny dnes prostřednictvím předtočeného videa pozdravil také prezident Miloš Zeman. Ve zdravici upozornil na nepoměr v maržích v potravinářské vertikále rostoucí ve prospěch obchodních řetězců. "Jestliže před zhruba deseti lety byly u rohlíků ziskové marže 17 procent, dnes jsou 60 procent," řekl Zeman, podle něhož je podobný vývoj i u dalšího zboží.

Podle prezidenta je proto potřeba hledat cesty, jak vysoké marže obchodníků omezit. "To je možné pouze tehdy, jestliže podpoříme národní obchodní řetězec, který bude podporovat české produkty a zvyšovat tak byť i za cenu poněkud nižších marží potravinovou soběstačnost," řekl Zeman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK