Platební morálka podniků se stabilizovala, letos je mírně horší

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Platební morálka českých podniků se v posledních letech stabilizovala. V posledních měsících se mírně zhoršila, ale tento vývoj se zatím ještě nedá nazvat trendem. Novinářům to dnes řekl generální ředitel úvěrové pojišťovny KUPEG Michal Veselý. U zahraničních odběratelů je podle něj vývoj podobný.

 

Podíl platebních selhání u tuzemských prověřených odběratelů činil podle statistik pojišťovny v roce 2012 stejně jako předloni zhruba šest procent. V roce 2010 to bylo přes sedm procent a o rok dříve téměř deset procent. "Pozorujeme tradičně horší splácení u faktur vystavených před koncem roku," uvedl Veselý.

Problematičtí obchodní partneři se podle něj opět vyskytují v Chorvatsku či Maďarsku. Na špici rizikovosti se však v roce 2012 dostalo Slovinsko, kde došlo k potížím u každé 14. firmy (sedm procent). Zhoršení KUPEG zaznamenal i u Polska, jednoho z nejvýznamnějších obchodních partnerů, kde selhalo 6,5 procenta odběratelů proti předloňským 5,2 procenta. Německo stále platí za zemi, kde je obava ze selhání odběratele jedna z nejnižších. Do vážnějších problémů se tam v roce 2012 dostalo pouze 1,3 procenta odběratelů.

KUPEG je lídrem domácího trhu komerčního úvěrového pojištění. Jeho většinovým akcionářem je belgická úvěrová pojišťovna Ducroire Delcredere SA.NV., která vlastní 66 procent akcií. Menšinovým vlastníkem je státní Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP).

fd mal

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK