EGAP letos plánuje, že pojistí export za zhruba 60 miliard Kč

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kuřim (Brněnsko) 14. května (ČTK) - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) letos plánuje, že pojistí export za zhruba 60 miliard korun. Pokud se ale uskuteční dva největší plánované obchody, může překročit i loňský rekord, kdy pojistila vývoz za 72 miliard korun. ČTK to dnes na setkání zástupců dodavatelů pro energetiku v ČR a podporu exportu v Kuřimi na Brněnsku řekl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Jedním ze dvou hlavních projektů je pojištění odběratelského úvěru na dostavbu irácké elektrárny Churmala. Jde o velký paroplynový komplex, kam by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, což představuje sumu zhruba 500 milionů dolarů. V této souvislosti stát zvažuje doplnění pojistných fondů o půl miliardy korun. V projektu se z českých firem angažuje především společnost PSG. Podílí se na něm dalších 35 firem z Česka.

"Cílem není překonání rekordu v nabraném riziku do našeho portfolia, ale hlavně, aby EGAP zapůsobil i v oblasti malých a středních podniků," uvedl Procházka. Podle něj je EGAP ale dostatečně vybavený, aby loňský rekord v pojištěných obchodech překonal.

Podle něj klíčové projekty EGAP směřují do energetiky. Za posledních pět let zpětinásobil svou pojistnou angažovanost, letos má přesáhnout 250 miliard korun. Projekty, které pojišťuje, se průměrně dva roky staví a sedm let splácí. "Naše portfolio se bude stále zvyšovat," řekl Procházka. Uvedl, že skladba pojištěných obchodů se posouvá z rutinních případů do rozsáhlých smluv o velkých objemech.

Hospodaření EGAP loni skončilo ve ztrátě 205,4 milionu korun. Hlavní příčinou ztráty byla podstatně vyšší tvorba rezerv na staré obchodní případy. Procházka dnes nechtěl odhadovat, jak dopadne hospodaření pojišťovny v letošním roce. "I letos a v příštím roce budeme bojovat s dozvuky krize," uvedl Procházka. Cílem pro letošní rok je podle něj mírný zisk.

Pojištění státní pojišťovny EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK