Veřejný dluh Itálie v březnu dosáhl rekordních 2,035 bilionu eur

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Veřejný dluh Itálie dosáhl v březnu rekordních 2,035 bilionu eur (asi 52,6 bilionu Kč). Oznámila to dnes italská centrální banka. Ve srovnání se stejným měsícem loni je dluh vyšší o 79,6 miliardy eur, tedy asi o čtyři procenta. Kvůli vysokému zadlužení se o Itálii již dlouho spekuluje jako o horkém kandidátovi na zahraniční pomoc. Vláda zatím žádosti odolává a přistoupila ke snižování nákladů a zvýšila daně.

 

Dluh Itálie v březnu překonal předchozí rekord z ledna, který činil 2,023 bilionu eur. V únoru se dluh mírně snížil na 2,018 miliardy eur. Zadlužení země nyní dosahuje 130 procent jejího hrubého domácího produktu a je nejvyšší od roku 1990, kdy se začal tento údaj v současné podobě sledovat.

Centrální banka podle agentury ANSA rovněž uvedla, že příjmy z daní se v prvním čtvrtletí zvýšily o 0,79 procenta a dosáhly 83,829 miliardy eur. V samotném březnu však o 0,7 procenta klesly.

Italský statistický úřad dnes oznámil, že inflace v Itálii v dubnu zpomalila na 1,1 procenta z březnových 1,6 procenta a byla nejnižší od prosince 2009. Inflace zpomalila již sedmý měsíc za sebou kvůli ekonomické recesi, která drží ceny dole.

Itálie patří v posledních deseti letech v Evropské unii k zemím s nejslabším hospodářským růstem: ekonomika loni podle statistického úřadu klesla o 2,4 procenta. Reálný HDP, který je upraven o inflaci, se dokonce loni propadl pod úroveň z roku 2001. To znamená, že průměrný růst HDP za posledních 11 let byl pod nulou.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK