Recese v 1. čtvrtletí podle odhadů pokračovala, je nejdelší vůbec

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla podle odhadů analytiků oslovených ČTK mezičtvrtletně o 0,1 až 0,3 procenta. Domácí ekonomika se tak stále nachází v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR. Meziročně HDP klesl podle odhadů o 1,2 až 1,4 procenta. Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad HDP za 1. čtvrtletí ve středu.

 

"Již nyní je současná recese nejdelší v novodobé historii české ekonomiky. HDP klesá šest čtvrtletí v řadě. Za svým předkrizovým vrcholem, jehož ekonomika dosáhla ve 3. čtvrtletí 2008, nyní HDP zaostává o více než tři procenta," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý letošní rok podle něj ekonomka zřejmě klesne o 0,5 procenta.

"Důvody poklesu ekonomiky nejsou ničím překvapující, a opakují se dokola již více než rok. Na prvním místě musím zmínit spotřebu domácností, která nepřetržitě klesá. V druhé řadě to je i průmysl a stavebnictví. Oba obory klesají," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

V dalších měsících očekává pozitivní trend, kdy pokles ekonomiky bude zpomalovat s každým čtvrtletím. "Alespoň jedno čtvrtletí tohoto roku přinese meziročně kladný výsledek," odhadl. Velmi ale záleží také na tom, jak se bude dařit Evropě jako celku.

"Poklesy očekáváme u vládní spotřeby a u fixních investic, spotřeba domácností by měla stagnovat. Neutrální příspěvek pak vidíme i od čistého exportu," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Středeční údaje ČSÚ ovšem ještě nebudou obsahovat strukturu vývoje ekonomiky.

"Za stále trvající recesí stojí podle našich předpovědí pokračující utlumená spotřeba domácností a slabý výkon českého průmyslu," uvedl i analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK