Mediaguru: Time Warner požádal EK o spojení s vlastníkem Novy

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Mediální společnost Time Warner požádala Evropskou komisi o povolení ke spojení s firmou Central European Media Enterprises (CME), která vlastní televizi Nova. Podle serveru Mediaguru Evropská komise již kvůli žádosti americké firmy kontaktovala největší nadnárodní zadavatele reklamy, kteří působí i v Česku. Jako prozatímní datum pro rozhodnutí je uváděna polovina června. Time Warner byl dosud největším akcionářem CME.

Evropská komise eviduje žádost Time Warneru k 8. květnu. Podle serveru to vyplývá z výpisu případů, kterými se Evropská komise ve vztahu k této společnosti zabývá nebo zabývala. Komise nyní na základě rozeslaného dotazníku vymezí relevantní trh, podle kterého bude případnou fúzi měřit.

O převzetí ztrátové CME se mluví již delší dobu, Time Warner ale zatím nepřekročil hranici 49,9 procenta akcií. Při nedávno oznámené emisi CME firma oznámila, že se hodlá úpisu zúčastnit, aby jí zůstal méně než poloviční podíl zachován.

Společnost CME za první čtvrtletí oznámila prohloubení ztráty po zdanění na zhruba 109 milionů USD (2,14 miliardy korun) po 13,8 milionu USD ve stejném období loni. Výsledek souvisel s letošní změnou prodeje reklamy, kvůli kterému firmě klesly také výnosy, a to zhruba o 18 procent 137 milionů korun.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. Vedle České republiky firma provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku. S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.

Server Mediaguru provozuje nadnárodní mediální agentura PHD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK