Americké akcie obnovily růst na nové rekordy

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. května (ČTK) - Americké akcie dnes po třídenní stagnaci obnovily svižný růst a jejich hlavní indexy během první poloviny obchodování překonávaly dosavadní rekordní hodnoty z minulého týdne. Wall Street podpořily vyhlídky na pokračování podpůrné politiky centrální banky (Fed) a očekávání investorů, že růstový trend na trhu bude pokračovat.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) stoupl o 0,6 procenta na zhruba 15.176 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 0,9 procenta na 1648 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl kolem 3464 bodů s přírůstkem 0,9 procenta.

Trh v posledních třech dnech stagnoval a po sérii růstu indexů na nová maxima z první poloviny minulého týdne nabíral dech. Dnes růst podpořily hlavně akcie bank jako Citigroup, Bank of America a Goldman Sachs.

Akcie minulé tři týdny rostly a index S&P 500 od počátku roku získává přes 14 procent. V posledním měsíci tlačily vzhůru příznivé firemní zprávy a naděje na to, že Fed bude dál praktikovat extrémně uvolněnou měnovu politiku, která stimuluje ekonomiku.

"Jedeme na vlně sebenaplňujícího se proroctví. Pro dnešní růst není žádný fundamentální důvod kromě toho, co bude dál dělat Fed a samotné dynamiky trhu," řekl agentuře Reuters Paul Radeke z firmy KDV Wealth Management.

hp šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK