Rizikových operačních programů je více, hrozí ztráta miliard Kč

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Počet rizikových operačních programů, kterým hrozí, že nevyčerpají všechny přidělené peníze, za poslední rok přibylo. Podle zprávy, kterou ve středu projedná vláda, jich je devět. Hrozí tak ztráta miliard korun z evropských fondů. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v materiálu, který ve středu projedná vláda.

MMR, které je koordinátorem v oblasti strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, dělí problematické operační programy (OP) na dvě skupiny. Mezi ty se střední mírou rizika zařadilo OP Doprava, OP Podnikání a inovace, OP Výzkum a vývoj pro inovace, Integrovaný operační program a OP Lidské zdroje a zaměstnanost.

Mnohem větší riziko nevyčerpání přidělených miliard hrozí u OP Životní prostředí, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ROP Severozápad a OP Technická pomoc. MMR proto připravilo opatření, která mají urychlit realizaci projektů z těchto operačních programů.

To ale zřejmě nebude stačit. "V případě OP Životní prostředí, OP Technická pomoc a ROP Severozápad Ministerstvo pro místní rozvoj ČR dospělo k názoru, že i přes určitý pokrok nedošlo od loňského roku k zásadnímu zlepšení v implementaci těchto operačních programů," varuje MMR. Rizika jsou podle něj natolik závažná, že by mohla vést k nevyčerpání alokace.

Proto MMR vládě navrhuje, aby schválila přesun přidělených peněz z těchto operačních programů do jiných, které problém s jejich čerpáním nemají. ROP Severozápad by tak přišel o 3,1 miliardy korun, které by se rozdělily mezi ostatní regionální operační programy. Kromě toho ministerstvo navrhuje přesunout 3,7 miliardy korun z OP Životní prostředí do OP Doprava, kde by byly využity na modernizaci a rozvoj pražského metra. O půl miliardy by měl přijít také Operační program Technická pomoc.

MMR dále vládě předloží zprávu, podle níž je Česko ve skluzu v čerpání peněz z evropských fondů. EK dosud certifikovala jen 29,3 procenta připravené částky, do konce roku by to mělo být 65 procent.

Od počátku programového období do konce roku 2013 musí výše certifikovaných výdajů zaslaných Evropské komisi dosahovat přibližně 65 procent celkové alokace OP na programové období 2007-2013. Podle monitorovací zprávy MMR za březen získali domácí příjemci dotací dosud 419,5 miliardy korun, což je 52,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v programovém období 2007 až 2013 k dispozici.

Z vyplacené částky však požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 233,4 miliardy korun, tedy 29,3 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace.

Limit čerpání pro rok 2013 podle MMR v současnosti plní pouze dva operační programy (OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko a OP Doprava) a tři regionální operační programy (ROP Severovýchod, ROP Jihovýchod a ROP Střední Morava).

Žádostí o podporu v rámci politiky hospodářské, sociální a územní soudržnosti EU realizované na území ČR evidují úřady od začátku programového období 94.891. Celková požadovaná částka je 1,36 bilionu korun, tedy 170,8 procenta celkové alokace. V období 2007 až 2013 může Česko z EU podle aktuálního kurzu získat 784,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK