Fitch zvýšila Řecku úvěrový rating na stupeň B minus

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. května (ČTK) - Mezinárodní agentura Fitch dnes vyňala hlavní úvěrový rating Řecka z kategorie zemí ohrožených platební neschopností a zvýšila jej o jednu příčku ze stupně CCC na B minus. Ocenila tím pokrok země ve snižování deficitů rozpočtu a platební bilance. Stejný krok už v prosinci učinila konkurenční agentura Standard & Poor´s.

"Řecká ekonomika získává znovu rovnováhu: v eliminování deficitů veřejných financí a běžného účtu se dosáhlo zřetelného pokroku a konečně začala ´vnitřní devalvace´," zdůvodnila Fitch svůj krok s odkazem na počínající proces snižování mezd a cen, který by měl obnovit konkurenceschopnost země. Rizika odchodu z eurozóny už ustoupila a program dohodnutý s věřiteli plní nynější vláda mnohem lépe než předešlá, uvedla agentura.

Na CCC Fitch snížila rating dlouhodobých zahraničních závazků Řecka právě před rokem spolu s ostatními agenturami. Poukazovala tehdy na zvýšené riziko odchodu země z eurozóny po nových volbách.

Od nástupu nové vlády po dalších volbách se situace země závislé na vnější finanční pomoci stabilizovala. Díky plnění plánu snižování deficitu Řecku v pondělí eurozóna schválila uvolnění úvěru 7,5 miliardy eur (194 miliard Kč) z celkové dohodnuté půjčky 130 miliard eur.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Výměnou za to musí ozdravovat rozvrácené veřejné finance masivními výdajovými škrty, snižováním důchodů a mezd a zvyšováním daní.

Minulý měsíc se Atény dohodly s takzvanou "trojkou" zástupců mezinárodních věřitelů na pokračování hospodářských reforem, včetně propouštění zaměstnanců státního sektoru. Inspektoři dospěli k závěru, že země plní podmínky pomoci včetně snižování deficitu a ministři financí zemí eurozóny v pondělí dali zelenou k uvolnění nových peněz do Atén.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK