Euro kvůli údajům o důvěře v německou ekonomiku kleslo k dolaru

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. května (ČTK) - Evropská měna dnes oslabuje vůči dolaru, k jenu ale naopak posiluje. Euro nejprve klesalo k oběma měnám v reakci na statistiku z Německa. Později však k jenu své ztráty smazalo díky údajům o průmyslové výrobě v eurozóně a zlepšení ratingu Řecka.

V 19:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2949 USD a k jenu stouplo o 0,2 procenta na 132,43 JPY. Dolar vůči jenu posílil o půl procenta na 102,27 JPY.

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v květnu podle průzkumu německého institutu ZEW nepatrně vzrostla. Růst však výrazně zaostal za očekáváním analytiků, a to pravděpodobně kvůli slabé ekonomické situaci v eurozóně.

Zprávy z průmyslu eurozóny však byly spíše smíšené. Průmyslová výroba v eurozóně v březnu meziměsíčně vzrostla o jedno procento, což je nejprudší tempo za posledních 20 měsíců. Ve Francii a Itálii, druhé a třetí největší ekonomice eurozóny, však výroba klesla.

Mezinárodní agentura Fitch dnes vyňala hlavní úvěrový rating Řecka z kategorie zemí ohrožených platební neschopností a zvýšila jej o jednu příčku ze stupně CCC na B minus. Ocenila tím pokrok země ve snižování deficitů rozpočtu a platební bilance. Stejný krok už v prosinci učinila konkurenční agentura Standard & Poor´s, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK