Ministři EU dali zelenou k jednáním o výměně bankovních informací

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (ČTK) - Ministři financí Evropské unie dnes pověřili Evropskou komisi vyjednáním dohody o výměně bankovních informacích se Švýcarskem a čtyřmi malými evropskými zeměmi - Lichtenštejnskem, San Marinem, Andorrou a Monakem. EU tím zesiluje svůj boj proti daňovým únikům prostřednictvím ukládání peněz do bank v zemích uplatňujících princip bankovního tajemství.

Krok, který označil německý ministr financí Wolfgang Schäuble za "historický", zvyšuje tlak na otevírání údajů o bankovních účtech evropských občanů u švýcarských bank. Povede také k tomu, že svou tradici bankovního tajemství zruší alespoň pro cizince Rakousko. To spolu s Lucemburskem bylo dlouho odpůrcem takových jednání, dnes ale jejich ministři své námitky odvolali.

Švýcarská odpověď byla opatrná. Mluvčí ministerstva financí zdůraznil ochotu země spolupracovat a řekl, že Bern bude svou reakci zvažovat.

Jako poslední z EU dnes svůj odpor k jednáním o výměně informací o klientech bank vzdalo Rakousko. Jeho ministryně Maria Fekterová řekla, že už nebude blokovat jednání o výměně bankovních informací mezi Evropskou unií a dalšími zeměmi.

Kancléř Werner Faymann tento týden uvedl, že Vídeň je připravena uzavřít dohodu, v rámci které by získaly ostatní členské země EU přístup k informacím o účtech cizinců u rakouských bank. Dohoda by podle něj mohla být dokončena před summitem EU, který se uskuteční 22. května. Na summitu se má mimo jiné jednat o omezení daňových úniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK