Zlínský Interspar je opět uzavřen,inspekce našla trus i živou myš

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 16. května (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve středu večer opět uzavřela prodejnu Interspar ve Zlíně-Prštném. Podobně jako při úterní kontrole, kdy byla prodejna uzavřena poprvé, v ní inspektoři nalezli myší trus a ohlodané potraviny. Zregálu s oleji na ně dokonce vykoukla živá myš. Prodejna je v tuto chvíli uzavřená, dělají se tam důsledná opatření, řekl ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Myší trus i ohlodané potraviny byly opět nalezeny na prodejní ploše i v zázemí provozovny. "Po prvním uloženém zákazu provozovatel v souladu s uloženým opatřením nechal provést deratizaci a odstranil zboží poškozené činností škůdců. Při následné kontrole, která se uskutečnila na podnět spotřebitele, SZPI konstatovala, že deratizace a ostatní přijatá opatření nejsou dostatečná, protože na jiných místech prodejny než při předchozí kontrole inspekce opět zaznamenala stopy přítomnosti hlodavců," uvedl Kopřiva.

Dodal, že provozovatel potravinářského podniku opakovaně nezajistil dodržování správné hygienické praxe včetně ochrany potravin před kontaminací a přijal zcela nedostatečná opatření na regulaci škůdců. "Inspekce proto na místě obchodníkovi uložila zákaz užívání prostor a zároveň nařídila stažení všech potravin, u kterých hrozí riziko kontaminace z důvodu přítomnosti škůdců," uvedl Kopřiva.

SZPI podle něho běžně provádí kontrolu provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor kvůli škůdcům, s odstupem několika dní, aby bylo možné prověřit účinnost deratizace. Opakovaný prohřešek provozovatele, kterým je společnost SPAR Česká obchodní společnost, bude podle Kopřivy vyhodnocen při ukládání sankce, kterou může být až třímilionová pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK