Slovenský dodavatel energií dostal za pochybení vysokou pokutu

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. května (ČTK) - Alternativní dodavatel elektřiny a plynu na Slovensku, společnost Energetické centrum, dostal za klamání zákazníků a za porušení zákonů pokutu milion eur (zhruba 26 milionů Kč). Jde o jednu z nejvyšších sankcí svého druhu, jaká byla na Slovensku nějaké firmě za poslední roky udělena. Energetické centrum patří do švýcarské skupiny Cromicron, která podniká i v České republice.

"Úřad rozhodl o uložení sankce na základě zjištění o porušení zákona (Energetickým centrem), z nich nejvážnějším bylo účtování vyšších než stanovených maximálních cen," informoval dnes energetický regulační úřad ÚRSO, který pokutu firmě uložil. Úřad už dříve upozornil, že dodavatel energií odběratelům zadržoval přeplatky nebo nedodržoval lhůty na vyřízení reklamace.

Energetickému centru původně hrozila pokuta až deset milionů eur, slovenský úřad ale obvykle ukládá nižší sankce. Například v roce 2011 ÚRSO rozhodl o 147 pokutách v celkové výši kolem 56.000 eur.

Na praktiky společnosti Energetické centrum si u regulačního úřadu stěžovaly stovky klientů společnosti, která má na pětimilionovém Slovensku asi 130.000 zákazníků a která se řadí k větším alternativním dodavatelům energií. Firma zjištění úřadu o porušení předpisů blíže nekomentovala, už před dvěma měsíci ale slíbila nápravu.

Cromicron koupil slovenské Energetické centrum už dříve v letošním roce. Švýcarská firma zároveň od společnosti Energy Supplier No. 1 získala i České Energetické Centrum a České energetické centrum Jih. V obou zemích bývalé federace tak získala až 260.000 zákazníků. Také České energetické centrum Jih v minulosti čelilo v ČR podezření, že používá nekalých obchodních praktik.

Alternativní dodavatelé elektřiny nebo plynu vstoupili na trh poté, co někdejší monopolní energetické podniky musely uvolnit vstup na trh i konkurenci. Noví dodavatelé energií usilují o zákazníky zejména příslibem nižších cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK