Dolar po nejnovější statistice z USA klesá vůči euru i jenu

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. května (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje vůči euru i japonskému jenu. Může za to nejnovější statistika ze Spojených států, která snížila naději na to, že by centrální banka USA (Fed) brzy ukončila program nákupu dluhopisů.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,2917 USD a k jenu posílilo o 0,1 procenta na 131,84 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 102,06 JPY. Ve středu se dolar vyšplhal k jenu až na 102,76 JPY, což je nejvýše od roku 2008.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden rostl nejrychleji za šest měsíců. To by mohlo znamenat, že na ekonomiku začínají mít negativní dopady úsporné kroky vlády. Fed dal už dříve najevo, že svoji měnovou politiku nezmění, dokud pracovní trh nebude vykazovat známky trvalého růstu.

Další statistika ukázala, že spotřebitelské ceny v USA v dubnu kvůli benzinu klesly nejrychleji za čtyři roky. Zahajování staveb obytných domů se v dubnu v USA prudce snížilo, naopak průmyslová aktivita v oblasti středního Atlantiku tento měsíc klesla a nové zakázky byly nejnižší za téměř rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK