Pražský akciový trh zpevnil čtvrtý den v řadě

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Pražský akciový trh zpevnil čtvrtý den v řadě. Hlavní index PX dnes přidal 0,45 procenta na 985,28 bodu, když burzu nahoru táhly obě bankovní emise a cenné papíry Telefóniky. Nejvíc posílily akcie sázkové firmy Fortuna, a to o více než čtyři procenta. Další ztráty naopak postihly akcie těžařské firmy NWR, která dnes oznámila hospodářské výsledky.

Pražská burza při průměrné likviditě opět lehce posílila a předčila svým pohybem obecný evropský vývoj, uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz. Na domácí scéně se opět prosazoval především zájem o akcie bank v čele s Erste a o akcie Telefóniky, jež si polepšily až na hranici 300 Kč, dodal.

Cenné papíry Erste Bank stouply o 1,83 procenta na 662 korun. Banka potvrdila zájem o akvizici v Srbsku a na polském trhu, kde ale nevidí v tuto chvíli akviziční cíl s atraktivní cenou, uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Akcie Komerční banky se zhodnotily o 0,16 procenta na 3791 korun. Banka dnes oznámila, že její vedení opustí na začátku srpna generální ředitel a předseda představenstva Henri Bonnet. Banka už zároveň obdržela souhlasné stanovisko České národní banky se zvolením Alberta Le Dirac’ha do funkce člena a předsedy představenstva.

Nejvýrazněji vzrostly akcie Fortuny, které přidaly 4,15 procenta na 118 korun. Titul se ještě "nedotáhl" na patřičné úrovně reflektující dostatečně avizovanou vysokou dividendu, poznamenal Urbánek.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ si polepšily o 0,04 procenta na 562,20 koruny. ČEZ dnes zahájil mezinárodní arbitráž proti Albánii. Požaduje náhradu škody za to, že Albánie neochránila investici do tamní distribuční společnosti CEZ Shpërndarje.

Podle Josefa Němého z Komerční banky byly událostí dne čtvrtletní výsledky NWR. Společnost, která je majitelem černouhelné firmy OKD, se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun).

Němý uvedl, že dopoledne se projevoval optimismus z toho, že plánovaná redukce nákladů by mohla výrazně zlepšit ziskovost firmy a akcie NWR vzrostly až o osm procent. Titul ale nakonec uzavřel se ztrátou 3,78 procenta na 39,45 koruny. To znamená již sedmý pokles v řadě a další prohloubení historického minima, upozornil Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK