Banka RBS propustí v Británii dalších 1400 zaměstnanců

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. května (ČTK) - Britská bankovní skupina Royal Bank of Scotland (RBS) propustí v příštích dvou letech v divizi drobného bankovnictví ve Velké Británii dalších asi 1400 zaměstnanců. Propouštění je součástí plánu restrukturalizace, sdělil dnes generální ředitel britské divize drobného bankovnictví Ross McEwan. Odborový svaz Unite již označil nejnovější propouštění za "brutální".

Propouštění se má dotknout hlavně centrály v Edinburghu a neovlivní zaměstnance, kteří pracují přímo se zákazníky. V současnosti má RBS po celém světě zhruba 120.000 zaměstnanců, z toho 71.000 v Británii. Samotná centrála drobného bankovnictví má asi 3200 zaměstnanců, z toho 40 procent jich pracuje v Edinburghu.

Skupinu RBS musel v roce 2008 zachraňovat stát, který v ní teď vlastní podíl kolem 81 procent. Od své záchrany již banka oznámila, že propustí na 38.900 zaměstnanců, což zahrnuje i dnešní oznámení.

RBS tento měsíc uvedla, že v prvním čtvrtletí vykázala zisk 393 milionů liber (12,1 miliardy Kč), což byl její první zisk za rok a půl. Generální ředitel Stephen Hester pak řekl, že banka by se mohla vrátit do soukromých rukou v polovině roku 2014.

Banka v příštím roce počítá s dokončením restrukturalizačního programu, který podle agentury Reuters mimo jiné zahrnuje omezení aktivit v oblasti investičního bankovnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK