Ceny ropy obnovily růst, Brent se vrátil nad 104 dolarů

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes navázaly na středeční oživení a severomořská ropa Brent se vrátila nad 104 dolarů za barel. Ropu podpořil pokles kurzu dolaru, růst akciového trhu a také připomínka napětí kolem íránského jaderného programu. Ve výraznějším růstu ale trhu brání slabé údaje z ekonomiky.

Brent v 17:46 SELČ zdražil asi o třetinu dolaru a vystoupil na rovných 104 dolarů za barel. Předtím se jeho cena vyhoupla až na 104,40 USD. Ve středu před obnovením růstu se přitom Brent propadl až na 101,20 USD. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 95 centů na 95,25 dolaru.

Po pětidenním poklesu ceny ropy ve středu večer vzrostly o více než dolar, zejména díky růstu cen amerických akcií, které se dostaly na nové rekordy. Pomohla jim také zpráva, že vyjednávači Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) neuspěli ve snaze přesvědčit Teherán, aby pustil inspektory do svých jaderných zařízení.

Dnes ropnému trhu pomohl pokles kurzu dolaru k euru a japonskému jenu. Slabší dolar totiž zlevňuje nákupy ropy a dalších komodit investorům, kteří je kupují za jinou měnu než americkou, v níž se ceny těchto komodit na světových trzích udávají.

Ve výraznějším růstu ropě bránily vesměs nepříznivé údaje z americké ekonomiky. Později část zisků ropa smazala i kvůli tomu, že akcie na Wall Street začaly stagnovat.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 104,00 103,68 New York - Nymex WTI červen 95,25 94,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK