Americké akcie ve čtvrtek oslabily

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily poté, co jeden z představitelů americké centrální banky (Fed) uvedl, že banka by v létě mohla začít omezovat opatření na podporu ekonomiky. K poklesu přispěly rovněž slabé hospodářské údaje ze Spojených států.

Dow Jonesův index se snížil o 0,28 procenta na 15.233,22 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,50 procenta na 1650,47 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,18 procenta na 3465,24 bodu, napsala agentura Reuters.

Chuť investorů k novým nákupům podkopaly údaje o silném růstu týdenního počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, výrazný pokles zahajování nových staveb obytných domů, a také pokles indexu podnikatelské aktivity v regionu Federální rezervní banky ve Filadelfii.

Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart Stores oslabila téměř o dvě procenta poté, co její čtvrtletní výsledky zaostaly za očekáváním analytiků.

Fed nyní v rámci snahy o podporu ekonomiky nakupuje dluhopisy ze 85 miliard dolarů měsíčně, což výrazně podporuje ceny akcií. Index S&P 500 od začátku letošního roku stoupl o téměř 16 procent.

Na devizovém trhu dolar po zprávě o možném omezení nákupů dluhopisů smazal své ztráty a mírně posílil vůči euru i japonskému jenu. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna klesla o 0,1 procenta na 1,2876 USD.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK