Pražská burza přerušila čtyřdenní růst, NWR padá přes 10 pct.

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dopoledne přerušila čtyřdenní růst a oslabuje. Kolem 11:15 odepisoval hlavní index PX 0,31 procenta na 982,24 bodu. Ztrácela většina emisí, nejvíce, přes deset procent, těžební NWR. Z velkých emisí se nedařilo energetické skupině ČEZ, naopak Erste Bank rostla, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Cenné papíry NWR hned v úvodu navázaly na vývoj z předešlých dní a propadají už osmý den v řadě, dopoledne si pohoršily o 10,14 procenta na 35,45 Kč. Od začátku týdne ztrácejí již 32 procent a NWR tak míří k největší týdenní ztrátě od října 2008, poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct. Společnost ve čtvrtek oznámila, že v prvním čtvrtletí hospodařila se ztrátou 80,3 milionu eur (asi dvě miliardy korun) a dnes titulu analytici JP Morgan snížili cílovou cenu o 56 procent až na 70 pencí, tedy asi 21,6 Kč.

Z velkých emisí si dopoledne pohoršily o 0,92 procenta na 557 korun akcie ČEZ a o dvě desetiny procenta přišly i operátor Telefónica ČR a Komerční banka. Jejich cenné papíry se obchodovaly na 299,30 Kč, respektive 3783 korunách.

Akcie rakouské Erste Bank rostou podle Mokoše již podesáté v řadě, což je nejdelší růstová série za více než pět let. Dopoledne si připsaly 0,62 procenta na 666,10 Kč. Šéf skupiny Andreas Treichl ve čtvrtek na valné hromadě uvedl, že Erste je připravena kdykoli splatit státní finanční pomoc a tento krok neohrozí budoucí výplatu dividendy. Banka zároveň potvrdila zájem o akvizici v Srbsku a na polském trhu, kde ale nevidí v tuto chvíli akviziční cíl s atraktivní cenou.

Z ostatních emisí spadly o necelá tři procenta akcie sázkové Fortuny, o 1,85 procenta akcie textilní Pegas Nonwovens a o zhruba procento a půl cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK